|
Błąd czy niedogodność personalizacji? |
| Autor |
Wiadomość |
2P
|
Wysłany: Sob Lut 26, 11 11:45 Błąd czy niedogodność personalizacji?
|
|
|
Opis sytuacji:
Mam ZWCada z ustawionymi wg mojego uznania i potrzeb Toolbarami. Mam też zainstalowaną swoją nakładeczkę, która również ma widoczne toolbary (zdefiniowane w pliku .mnu i zaimportowane w czasie instalacji nakładki).
Teraz postanowiłem rozbudować nakładkę. Między innymi rozbudowałem plik .mnu z definicją toolbarów.
Jak uaktualnić moje toolbary w ZWCadzie, BEZ RESETOWANIA ustawień personalnych wszystkich innych toolbarów????
Żeby wczytać ponownie plik .mnu nie wystarczy usunąć stare toolbary mojej nakładki! Muszę zresetować wszystkie! Dopiero plik się poprawnie wczyta. Bardzo uciążliwe.
A może jest jakiś zupełnie inny sposób dodawania własnych toolbarów i ich modyfikacji?
Szczególnie pod kątem programisty.
Pozdro |
_________________ =2P= |
|
|
|
 |
kruszynski
|
Wysłany: Pon Lut 28, 11 09:00
|
|
|
Jest taka możliwość.
w pliku .mnu powinien mieć Pan ***MENUGROUP=Nazwa
Gdzie Nazwa to nazwa menu, najczęściej nazwa nakładki.
Jeśli taki element jest zdefiniowany, to żeby w łatwy sposób przeładować menu, wystarczy w ZWCAD uruchomić polecenie menuload, w nowym okienku w liście powinny być dwie pozycje ZWCAD i Nazwa. teraz wystarczy zaznaczyć odpowiednią pozycję i kliknąć przycisk [usuń konf] jak na poniższym obrazku. Następnie należy poniżej wskazać ścieżkę, gdzie jest zdeeiniowane nasze menu i kliknąć [Wczytaj]. Proszę pamiętać, żeby nie zaznaczać opcji Zastąp wszystko.
Można też to samo zrobić z poziomu programisty. Przykład w LISP wyglądałby następująco:
| Kod: | (command "menuunload" "Nazwa")
(command "menuload" "C:\\Sciezka\\NazwaPliku.mnu")) |
menuunload.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 559 raz(y) 19,71 KB |
|
|
|
|
 |
gruzin
sanitarnik
Pomógł: 5 razy Dołączył: 16 Lip 2009 Posty: 232 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Pon Lut 28, 11 16:53
|
|
|
Ja w nakładce PROFILEK (w pliku mnu jest tak: ***MENUGROUP=PROFILEK) zrobiłem do wczytania i usunięcia pasków takie polecenie:
| Kod: | (defun c:profilek ()
(if (menugroup "profilek")
(command "_menuunload" "profilek")
(command "_menuload" "profilek.mnu")
);if
(princ)
);defun profilek |
|
_________________ www.instalacjesanitarne.com
www.profilek.net |
|
|
|
 |
2P
|
Wysłany: Wto Mar 01, 11 14:35
|
|
|
Wielkie dzięki obu Panom za odpowiedź!
Działa tak, jak ma działać
Pzdr! |
_________________ =2P= |
|
|
|
 |
Michał J
|
Wysłany: Sro Mar 09, 11 09:39
|
|
|
Witam
Podepnę się do wątku
Gdy stworzone paski narzędziowe eksportuje do pliku *.mnu lub *.mns, a następnie chcę je importować za pomocą okna "Wczytaj konfigurację" to zamiast stworzonych moich ikon na paskach pokazują się ikony domyślne (chmurki) a po restarcie zwcada za miast ikon graficznych pojawiają się ikony z tekstem (nazwą ikony). Problem ten jest w każdej wersji ZwCada.
Czy ten problem może być spowodowany tym że ikony były rysowane "od zera" w "Edytorze przycisków" a nie importowane z pliku ??
Jak wczytać poprawnie ikony?
Jak eksportuje paski do pliku *.xml to ikony wczytują się prawidłowo, tylko że niewiem jak zaimportować taki plik z poziomu VBA (ewentualnie LISPa),
czy jest jakis kod który wczyta plik *.xml i doda go listy pasków ??
Pozdr.
M.J. |
|
|
|
 |
kruszynski
|
Wysłany: Sro Mar 09, 11 15:20
|
|
|
| Nie znam sposobu wczytania pliku xml zawierającego definicję ikonek, Zapytam producentów ZWCADa czy to jest możliwe a jeśli tak, to w jaki sposób. Co mogę Panu poradzić, to stworzenie ikonek w oddzielnych plikach. Każda ikonka powinna być zapisana w oddzielnym pliku bmp o rozmiarze 16x16 pikseli. Wszystkie one powinny być zapisane w katalogu widocznym przez ZWCADa, czyli w katalogu ZWCADa, lub innym, który ustawiony jest w ścieżkach w opcjach. |
|
|
|
 |
Michał J
|
Wysłany: Czw Mar 10, 11 08:28
|
|
|
Witam
No właśnie do tego doszedłem, że konieczna jest baza plików z ikonami żeby plik *.mnu był prawidłowo wczytany.
Natomiast eksportując paski do *.xml mamy tylko jeden plik z grafiką ikon i na tym by mi bardziej zależało.
Więc czekam na wieści w tym tetmacie.
No chyba że niemożna programowo tego pliku zaimportować to pozostaje mi eksport ok.130 ikonek do plików (żmudna robota).
pozdr.
M.J. |
|
|
|
 |
kruszynski
|
Wysłany: Czw Mar 10, 11 09:12
|
|
|
| Otrzymałem odpowiedź w sprawie ładowania ikonek z pliku XML. Niestety na chwilę obecną nie jest możliwe ładowanie menu i ikonek z pliku XML z poziomu VBA i LISP |
|
|
|
 |
Michał J
|
Wysłany: Czw Mar 10, 11 13:12
|
|
|
No trudno |
|