|
Forum użytkowników programów ZWCAD, KOMPAS-3D, Scan2CAD, PDF2CAD
Forum CAD.
|
|
Dodawanie otworów |
| Autor |
Wiadomość |
cadder
|
Wysłany: Czw Mar 04, 10 00:24 Dodawanie otworów
|
|
|
Bawię się KOMPASem i mam mały problem. Gdy stworzę szkic na powierzchni detalu, a następnie próbuję wstawić otwór to "wskakuje" on automatycznie w początek układu współrzędnych. Mogę nim oczywiście sterować ręcznie albo z klawiatury ale nie wiem jak go zahaczyć o jakiś element konstrukcyjny. Próbowałem w szkicu tworzyć punkty i do nich przyklejać otwór ale nic z tego. Oczywiście, gdy otwór jest już wstawiony mogę go edytować i zwymiarować jego pozycję oraz powiązać ją więzami geometrycznymi.
Czy można w szicu zdefiniować np. punkty konstrukcyjne i w ich miejscu wstawić otwory?
Czy można jednym poleceniem wstawić więcej niż jeden otwór?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Program jest bardzo przyjemny. |
|
|
|
 |
dmatusz3
Site Admin
|
Wysłany: Czw Mar 04, 10 08:56
|
|
|
Poniżej zamieszczam film, jak wstawiać otwór i go spozycjonować.
Wstawienie kilku otworów na raz, nie jest możliwe.
Można byłoby utworzyć kilka okręgów w jednym szkicu i je wyciągnąć grupowo, jednak to można byłoby zastosować tylko do otworów przelotowych.
wstawianie-otworu.avi Wstawienia otworów |
Pobierz Plik ściągnięto 158 raz(y) 2.24 MB |
|
_________________ Jeśli występuje problem z wyświetleniem filmu proszę zainstalować program http://www.projektuje.net....2-07062009.exe |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0.19 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|