Forum użytkowników programów ZWCAD, KOMPAS-3D, Scan2CAD, PDF2CAD Strona Główna Forum użytkowników programów ZWCAD, KOMPAS-3D, Scan2CAD, PDF2CAD
Forum CAD.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Drukowania - Bloki z kolorem - Dziwne zachowanie
Autor Wiadomość
Tymon Dejryng 

Wysłany: Sob Paź 09, 10 17:18   Drukowania - Bloki z kolorem - Dziwne zachowanie

Witam,

Czy ktoś spotkał się z problemem, że bloki które mają zdefiniowany hatch w sobie ( solid ) i jest im przypisany kolor nagle drukują się na czarno ?

Pracuje na rysunkach, które wcześniej były zrobione w AutoCadzie i sądziłem, że problemem są jakieś drobne różnice w definiowaniu bloku w ZW i Auto. Jednak po skopiowaniu wszystkiego do nowego pliku utworzonego w ZW i narysowaniu bloków od podstaw w ZW problem dalej się pojawia.

Bloki składają się z polilini oraz hatch'y (solid), które mają ustawioną funkcje koloru By Block.

Do wydruku używam monochromu, a bloki mają przypisane kolory z palety True Color.

Załączam PDF z przykładem gdzie nagle jeden blok drukuje się na czarno.

Nie wiem czemu czasem jak użyje funkcji wyświetlania ( przenieś na sam spód lub na góre) to problem znika.

Mam ZWCada w wersji 2010.08.30 ( 14725.441 ) i win7 64bit.

Pozdrawiam
Tymon Dejryng

Dziwne kolory.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 45 raz(y) 4,77 KB

dmatusz3
Site Admin

Wysłany: Pon Paź 11, 10 15:51   

Witam,

obsługa wydruków kreskowań w trybie 24 bit będzie dodana w wersji 2011.
Proszę spróbować ustawić kolor jako indeksowany.

Pozdrawiam

Tymon Dejryng 

Wysłany: Sob Paź 16, 10 11:47   

Witam,

Niestety problem pojawia się dalej :/
Nie wiem czy problem leży w ZWCadzie czy może jest spowodowany przez kartę graficzną.
Do pracy używam komputera Toshiba A 660 Q13 z kartą graficzną Geforce 310M z najnowszymi sterownikami.

Na arkuszu wydruku jak przybliżam rysunek to bloki, które wyświetlają się na czarno zaczynają "skakać" i zmienieć swoje położenie. Mam na myśli sytuację kiedy mam 10 takich samych bloków w jednej lini to np.: czarny jest pierwszy z lewej, zrobie zoom i nagle pierwszy jest kolorowy, ale czarny jest teraz 4 z lewej, a jak zrobie zoom out to kolorowy jest tylko pierwszy, a pozostałe są czarne.

Pozdrawiam

Tymon Dejryng 

Wysłany: Sob Paź 16, 10 12:16   

Witam raz jeszcze,

Mała koretka do powyższej wypowiedzi. Dziwny efekt "czarnego" bolku pojawia się w blokach, które były utworzone pierwotnie w Autocadzie.
Bloki z hatchem utworzone w ZWCadzie jakoś trzymają kolor zdefiniowany (RAL, DIC).

Pozdrawiam

dmatusz3
Site Admin

Wysłany: Pon Paź 18, 10 11:36   

Witam,

jeśli to możliwe to proszę o przesłanie takiego pliku z acada do mnie.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu