|
Forum użytkowników programów ZWCAD, KOMPAS-3D, Scan2CAD, PDF2CAD
Forum CAD.
|
|
Drukowania - Bloki z kolorem - Dziwne zachowanie |
| Autor |
Wiadomość |
Tymon Dejryng
|
Wysłany: Sob Paź 09, 10 17:18 Drukowania - Bloki z kolorem - Dziwne zachowanie
|
|
|
Witam,
Czy ktoś spotkał się z problemem, że bloki które mają zdefiniowany hatch w sobie ( solid ) i jest im przypisany kolor nagle drukują się na czarno ?
Pracuje na rysunkach, które wcześniej były zrobione w AutoCadzie i sądziłem, że problemem są jakieś drobne różnice w definiowaniu bloku w ZW i Auto. Jednak po skopiowaniu wszystkiego do nowego pliku utworzonego w ZW i narysowaniu bloków od podstaw w ZW problem dalej się pojawia.
Bloki składają się z polilini oraz hatch'y (solid), które mają ustawioną funkcje koloru By Block.
Do wydruku używam monochromu, a bloki mają przypisane kolory z palety True Color.
Załączam PDF z przykładem gdzie nagle jeden blok drukuje się na czarno.
Nie wiem czemu czasem jak użyje funkcji wyświetlania ( przenieś na sam spód lub na góre) to problem znika.
Mam ZWCada w wersji 2010.08.30 ( 14725.441 ) i win7 64bit.
Pozdrawiam
Tymon Dejryng
Dziwne kolory.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 45 raz(y) 4,77 KB |
|
|
|
|
 |
dmatusz3
Site Admin
|
Wysłany: Pon Paź 11, 10 15:51
|
|
|
Witam,
obsługa wydruków kreskowań w trybie 24 bit będzie dodana w wersji 2011.
Proszę spróbować ustawić kolor jako indeksowany.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Tymon Dejryng
|
Wysłany: Sob Paź 16, 10 11:47
|
|
|
Witam,
Niestety problem pojawia się dalej :/
Nie wiem czy problem leży w ZWCadzie czy może jest spowodowany przez kartę graficzną.
Do pracy używam komputera Toshiba A 660 Q13 z kartą graficzną Geforce 310M z najnowszymi sterownikami.
Na arkuszu wydruku jak przybliżam rysunek to bloki, które wyświetlają się na czarno zaczynają "skakać" i zmienieć swoje położenie. Mam na myśli sytuację kiedy mam 10 takich samych bloków w jednej lini to np.: czarny jest pierwszy z lewej, zrobie zoom i nagle pierwszy jest kolorowy, ale czarny jest teraz 4 z lewej, a jak zrobie zoom out to kolorowy jest tylko pierwszy, a pozostałe są czarne.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Tymon Dejryng
|
Wysłany: Sob Paź 16, 10 12:16
|
|
|
Witam raz jeszcze,
Mała koretka do powyższej wypowiedzi. Dziwny efekt "czarnego" bolku pojawia się w blokach, które były utworzone pierwotnie w Autocadzie.
Bloki z hatchem utworzone w ZWCadzie jakoś trzymają kolor zdefiniowany (RAL, DIC).
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
dmatusz3
Site Admin
|
Wysłany: Pon Paź 18, 10 11:36
|
|
|
Witam,
jeśli to możliwe to proszę o przesłanie takiego pliku z acada do mnie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 11 |
|
|