|
Forum użytkowników programów ZWCAD, KOMPAS-3D, Scan2CAD, PDF2CAD
Forum CAD.
|
|
drukowanie do pdfa mapy tiff lub jpg |
| Autor |
Wiadomość |
PAS
|
Wysłany: Czw Lut 25, 10 02:08 drukowanie do pdfa mapy tiff lub jpg
|
|
|
witam,
mam maly problem z drukowaniem do pdf mapy tiff lub jpg zalaczonego do pliku dwg.
czy czesto die to zdarza innym uzytkownikom?
na wydruku pozostaje tylko krawędź zalaczonego podkladu jpg lub tiff - mapa jest na warstwie do druku itp.
korzystalem juz z zwcada i drukowaly sie wczesniej takowe mapy.
prosze o pomoc. |
_________________ ZwCAD 2009i |
|
|
|
 |
dmatusz3
Site Admin
|
Wysłany: Czw Lut 25, 10 07:39
|
|
|
Witam,
proszę zmniejszyć gęstość wydruku (DPI) w drukarce PDF.
Np. PDFcreator ma domyślnie ustawione na 600DPI.
Jest do bardzo duża wartość.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
gruzin
sanitarnik
Pomógł: 5 razy Dołączył: 16 Lip 2009 Posty: 232 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Czw Lut 25, 10 09:37
|
|
|
| Ja zauważyłem, że przy drukowaniu pdfcreatorem mapy nie drukują się przy formacie "niestandardowym" papieru. Jak weźmiemy papier większy niż nam trzeba np. A0 a rysunek z mapą będzie na środku to plik się wydrukuje do pdf'a poprawnie. |
_________________ www.instalacjesanitarne.com
www.profilek.net |
|
|
|
 |
dmatusz3
Site Admin
|
Wysłany: Czw Lut 25, 10 18:29
|
|
|
| gruzin napisał/a: | | Ja zauważyłem, że przy drukowaniu pdfcreatorem mapy nie drukują się przy formacie "niestandardowym" papieru. Jak weźmiemy papier większy niż nam trzeba np. A0 a rysunek z mapą będzie na środku to plik się wydrukuje do pdf'a poprawnie. |
Sprawdziłem to i faktycznie tak jest.
Zastanawiam się jednak, czy wydruk na większym arkuszu rysunku (tak aby zostały duże marginesy) nie prowadzi także do zmniejszenia rozdzielczości faktycznego rysunku.
Jeśli mamy format A3 i wydrukujemy go w skali 1:1 na formacie A1 z rozdzielczością 600DPI, to faktyczna rozdzielczość wydruku rysunku (a dokładniej naszego obszaru A3 z obiektami) będzie 300DPI.
Czyli będzie taka sama, jak wydrukujemy A3 na formacie A3 w gęstości 300DPI. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|