|
Niedopracowany druk do PDF |
| Autor |
Wiadomość |
2P
|
Wysłany: Pon Lip 11, 11 19:29 Niedopracowany druk do PDF
|
|
|
Witam wszystkich!
Jak przydatny jest format PDF do prezentacji rysunków nie trzeba nikogo przekonywać.
Do tej pory przy przenoszeniu rysunków z DWG do PDF stosowałem zewnętrzny program, tzw. drukarkę wirtualną PDF. Rozwiązań, w tym sporo darmowych mamy tu bezliku. Ja stosowałem Bullzip PDF Printer, bo uważałem go za najlepszy.
Ale przecież w ZWCadzie jest drukarka PDF! Przetestowałem. Ma genialną funkcję (której nie ma Bullzip PDF Printer i inne), a mianowicie rysunek zapisuje z podziałem na warstwy (Layery). To jest super, bo przeglądarka PDFów, umożliwia później włączanie i wyłączanie dowolnych warstw. Nie zatraca się struktury rysunku. Dla mnie rewelacja.
Ale! Dopatrzyłem się 3 niedoróbek ZWCadowej drukarki PDFów.... Jedna jest bardzo poważna, bo może mnie skłonić do powrotu do innych rozwiązań. Wnioskuję o naprawę tej funkcji
1. (najpoważniejszy problem) Mam w rysunku tabelkę rysunkową z tekstami pisanymi za pomocą czcionki systemowej Arial. Po druku rysunku do PDFów, czcionki te wyglądają jak nienaturalnie pogrubione, rozlane. Analiza wskazuje, że ZWcad2PDF obwiednie liter traktuje jak linie i tworzy je o pewnej grubości! Litery stają się nieczytelne! Bullzip PDF Printer wykonuje zadanie dobrze, obiwednie mają grubość 0,00 a literę tworzy tylko wypełnienie. Żeby nie być gołosłowny w załączeniu dwa pliki PDF tej samej tabelki, ale wykonane różnymi programami.
2. (kosmetyka) Plik stworzony ZWcad2PDF ma warstwy. Bobrze by było, gdyby nazwy warstw wyświetlały się potem w przeglądarce PDF alfabetycznie. Obecnie jest to dość chaotycznie (może zależnie od kolejności tworzenia warstw w rysunku? - nie wiem).
3. (kosmetyka) Wskazane byłoby, takie ustawienie zabezpieczenia PDFa wygenerowanego przez ZWcad2PDF, żeby możliwe było mierzenie w przeglądarce PDF. Obecnie z racji ustawień dostępności, narzędzie to jest zablokowane. (Jeśli się nie mylę)
Pozdr
PS1. Liczę na naprawę funkcji z tekstami, bo druk do PDFa z warstwami jest sprawą rewelacyjną, a żadne zewnętrzne narzędzie tego nie zrobi.
PS2.
_VERNUM = "2011.02.28(16649)" (read only)
(nową wersję instaluję jutro...
test3.PDF
|
Pobierz Plik ściągnięto 63 raz(y) 81,07 KB |
test1.PDF
|
Pobierz Plik ściągnięto 61 raz(y) 191,64 KB |
|
_________________ =2P= |
|
|
|
 |
KBR
|
Wysłany: Wto Lip 12, 11 08:43
|
|
|
Ja używam PDFCreator.
Uważam że jest całkiem niezły brakuje mu tylko podglądu przed zapisem (jak w PDF Factory), ale to jest szczegół.
Sprawdziłem ZWCAD'owski DWG to PDF. Drukowałem mapę bardzo dużego obszaru i mam takie uwagi:
1. nie ma dowolnego formatu papieru.
2. próbowałem manewrować grubościami linii, ale ZWCAD'owski program nie reagował w skutek czego wydruk jest nie czytelny w szczególach.
W PDFCreator przy ustawieniu na grubość 0,00 wszystko jest bardzo czytelne nawet przy max. powiększeniu. |
|
|
|
 |
dmatusz3
Site Admin
|
Wysłany: Wto Lip 12, 11 15:37
|
|
|
Witam,
jeśli chodzi punkty o wydruk (punkty 1, 2, 3) - sprawdzę to dzisiaj w najnowszej wersji jak się zachowuje.
Poniżej zamieszczam film o zmianie rozmiaru wbudowanej drukarki PDF.
Pozdrawiam
dowolny_rozmiar_dwg_to_cad.exe Zmiana formatu papieru PDF |
Pobierz Plik ściągnięto 104 raz(y) 671,84 KB |
|
|
|
|
 |
2P
|
Wysłany: Wto Lip 12, 11 23:44
|
|
|
Też kiedyś myślałem, że nie ma możliwości ustawiania dowolnych rozmiarów. A ta funkcja jest!!! (Co widać na filmiku!) A do tego działa rewelacyjnie (lepiej niż w drukarkach PDFowych), bo jest mniej klikania. Do tego można przefiltrować dostępne rozmiary papieru i wyłączyć standardy amerykańskie czy inne. Ja wyłączyłem wszystkie i sukcesywnie stworzyłem bazę własnych rozmiarów, które tylko używam!
Jeśli chodzi o manipulację grubościami linii to również, jak dla mnie, wszystko jest OK. Grubości przypisane elementom rysunku, drukowane są właściwie w PDFie. Nie korzystam z przypisywania grubości do kolorów (kiedyś pisałem dlaczego), tylko przypisuje do konkretnych elementów lub warstw. Jedyny problem to opisany w poście powyżej z drukiem czcionek typu Arial.... |
_________________ =2P= |
|
|
|
 |
dmatusz3
Site Admin
|
Wysłany: Sro Lip 13, 11 00:03
|
|
|
Witam,
testowałem właśnie opisane wyżej problemy w ZWCAD 2011 z 30-06-2011
Stworzyłem sobie:
tak zwany plik kontrolny DWG,
styl wydruku.
Następnie wydrukowałem do PDFa za pomocą wbudowanej drukarki DWG to PDF.
Poniżej zamieszczam plik PDF oraz powyższe pliki.
1. Nie testowałem w poprzedniej wersji, ale w aktualnej wygląda to OK.
2. Wydaje mi się, że warstwy są układane w PDF w takiej kolejności jak były tworzone w oknie warstw w ZWCAD.
3. Racja, powinna być "wajcha" do przełączania czy PDF ma być zabezpieczony, czy nie.
Pozdrawiam
obraz-kontrolny-zwcad.PDF Wydruk w PDF |
Pobierz Plik ściągnięto 61 raz(y) 29,81 KB |
obraz-kontrolny-zwcad.ctb Styl wydruku |
Pobierz Plik ściągnięto 45 raz(y) 4,07 KB |
obraz-kontrolny-zwcad.dwg Obraz kontrolny ZWCAD |
Pobierz Plik ściągnięto 36 raz(y) 52,76 KB |
|
|
|
|
 |
dmatusz3
Site Admin
|
Wysłany: Sro Lip 13, 11 00:12
|
|
|
Oj, faktycznie zapomniałem, że Pan przypisuje grubości do warstw.
Oto pliki utworzone w ten sposób.
Pozdrawiam
obraz-kontrolny-zwcad_gr_z-warstw.PDF Wydruk bez stylów wydruku |
Pobierz Plik ściągnięto 45 raz(y) 29,81 KB |
obraz-kontrolny-zwcad_v01.dwg Obraz kontrolny ZWCAD z przypisanymi grubościami w warstwach |
Pobierz Plik ściągnięto 39 raz(y) 52,16 KB |
|
|
|
|
 |
Zenon Wiertara
|
Wysłany: Sro Lip 13, 11 09:05
|
|
|
| A od której wersji zwcad posiada wbudowaną drukarke dwg do pdf? |
|
|
|
 |
pawmal
|
Wysłany: Sro Lip 13, 11 09:27
|
|
|
| DWG to PDF został wprowadzony w wersji ZWCAD z dnia 30.06.2011 (16923) |
|
|
|
 |
Martin_S
konstruktor
|
Wysłany: Sro Lip 13, 11 15:35
|
|
|
| Potwierdzam ..ploter PDF zbyt wytłuszcza czcionki TTF. |
|
 |
dmatusz3
Site Admin
|
Wysłany: Sro Lip 13, 11 15:59
|
|
|
| Martin_S napisał/a: | | Potwierdzam ..ploter PDF zbyt wytłuszcza czcionki TTF. |
W jakiej wersji?
Z tego co testowałem w wersji z czerwca wrażenia mam dokładnie odwrotne.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Martin_S
konstruktor
|
Wysłany: Czw Lip 14, 11 01:31
|
|
|
Juz wspominałem ze w tej _VERNUM = "2011.06.30(16923)" , a także w poprzedniej wersji podobnie, nic sie nie zmieniło.
PDF PLOTER wbudowany do ZWCAD
- polilinie o zadanej grubości >0 oraz tekst z czcionkami TTF ploter PDF ZWCada drukuje "jakby wylewającym tuszem", w pewnym sensie "za tłusto".
przykład ---> PDF_ploter_zwcad.PDF
drukarka wirtualna CutePDF
czcionki i polilinie o określonej grubości >0 są wydrukowane prawidłowo i czytelnie, bez przesadnego wytłuszczania.
przykład ---> Cute_pdf_drukarka_program.pdf |
|
 |
KBR
|
Wysłany: Czw Lip 14, 11 16:18
|
|
|
Trochę się pobawiłem.
Żadne ustawienia nie pomagają Ustawiłem grubość linii 0,0
- w pliku ctb,
- wszystkich warstw,
- wszystkich elementów.
Na wydruku grubość linii powoduje że wszystko się rozlewa.
Jak ustawie żeby żeby Adobe Reader wyświetlał elementy grubości jednego piksela jest ok.
A co z dowolny formatem wydruku. Dostępne są tylko od A4 do A0 albo formaty określone w calach ale też w podobnym zakresie.
Zrzut z ekranu Wydruk PDF 1.png Zrzut z ekranu wydruku PDF |
 |
| Plik ściągnięto 1074 raz(y) 43 KB |
Zrzut z ekranu ZWCAD przestrzeń papieru.png U góry widać pozostawione pierwotne grubości elementów |
 |
| Plik ściągnięto 1074 raz(y) 25,36 KB |
próbka ZWCAD 4 .PDF plik pdf |
Pobierz Plik ściągnięto 25 raz(y) 64,63 KB |
|
|
|
|
 |
dmatusz3
Site Admin
|
Wysłany: Czw Lip 14, 11 18:19
|
|
|
Witam,
faktycznie jest problem.
Nie mogliśmy uzyskać tego efektu, ponieważ stosowaliśmy zbyt duże czcionki.
Numer zgłoszenia w ZWSOFT 15453
Dzięki za informacje.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
2P
|
Wysłany: Pią Lip 15, 11 12:31
|
|
|
| KBR napisał/a: |
A co z dowolny formatem wydruku. Dostępne są tylko od A4 do A0 albo formaty określone w calach ale też w podobnym zakresie. |
Tu jest wszystko w porządku! Można sobie raz zdefiniować inne formaty, a inne zbędne z listy predefiniowanych usunąć (przefiltrować). (Patrz -> filmik w którymś poscie powyżej) |
_________________ =2P= |
|
|
|
 |
Pablo
|
Wysłany: Pon Paź 17, 11 10:47
|
|
|
Odświeżam wątek
Przy wydruku do wbudowanej drukarki PDF program nie radzi sobie z grubościami linii zdefiniowanymi poprzez plik CTB (przypisane grubości do kolorów).
Zarówno w 2011.06.30 jak i w nowej Becie 2012 jest to samo. Na podglądzie wygląda wszystko OK, natomiast po utworzeniu pliku wszystko jest na 1 grubości.
Czy błąd ten został już zgłoszony czy może nikt nie drukuje z kolorów |
|
|
|
 |
|
|