|
Forum użytkowników programów ZWCAD, KOMPAS-3D, Scan2CAD, PDF2CAD
Forum CAD.
|
|
Operacje logiczne |
| Autor |
Wiadomość |
knap-piotr
|
Wysłany: Sro Sty 25, 12 11:03 Operacje logiczne
|
|
|
Witam, już jakiś czas nie było problemów z rysowaniem w kompasie, niestety znów jest kłopot. Czy jest możliwość wykonywania operacji Boole`a w złożeniu tak, aby w jednym z elementów złożenia trwale zachodziły zmiany? Chodzi mi o taki przykład, gdzie mam 3 elementy wzajemnie usytuowane w złożeniu. W 1 z tych elementów wykonuję odjęcie( za pomocą operacji logicznej)kosztem 2 elementów pozostałych. Wszystko fajnie widać w złożeniu, niestety kompas tworzy jakby nowy model po operacji, ale w rzeczywistym modelu zmiany nie zachodzą. Dla przykładu foto:
1 - kilka brył, w walcu chcę wycięcia w postaci tych klocków pięciokątnych,
2 - złożenie po wycięciu,
3 - po zapisaniu otwieram model walca i nic...
Wiem że da się takie coś odpalić w szkicu i z 1 szkicu pociągnąć wybranie, ale to tylko przykład, chodzi o operacje logiczne na dużo bardziej zaawansowanych kształtach.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
dmatusz3
Site Admin
|
|
|
|
 |
knap-piotr
|
Wysłany: Sro Sty 25, 12 14:10
|
|
|
| niestety nie do końca o to chodziło...proste kształty dają się ładnie usuwać, niestety jakieś stożki, pochylenia i obiekty o zróżnicowanej powierzchni już tak łatwo nie ulegają wycinaniu. Nic to, trzeba będzie "na piechotę" rysować... |
|
|
|
 |
dmatusz3
Site Admin
|
Wysłany: Sro Sty 25, 12 14:58
|
|
|
Witam,
czy mógłby Pan przesłać zrzut z ekranu takiej bryły, ewentualnie plik?
Generalnie co do zasady wycięcie w złożeniu nie przenosi się na model źródłowy, chyba że włączymy tryb edycji bryły w złożeniu. Pracujemy wtedy na modelu źródłowym, ale widzimy "wszystkich sąsiadów".
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
knap-piotr
|
Wysłany: Czw Lut 02, 12 09:46
|
|
|
| konkretnego modelu przesłać nie kogę(niestety polityka firmy) ale coś na wzór problematycznego modelu zrobię i prześlę. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0.27 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|