|
Forum użytkowników programów ZWCAD, KOMPAS-3D, Scan2CAD, PDF2CAD
Forum CAD.
|
|
Podstawowe modelowanie 3D na przykładzie wieźby cz.1 |
| Autor |
Wiadomość |
dmatusz3
Site Admin
|
Wysłany: Wto Gru 28, 10 16:02
|
|
|
bBonzai3d powinien być juto dostępny w wersji polskiej (przedpremierowej).
Myślę, że uda mi się go jutro wstawić na forum.
Instrukcja w języku polskim powinna być do połowy stycznia. |
|
|
|
 |
2P
|
Wysłany: Wto Gru 28, 10 18:16
|
|
|
To jest pozorna ubogość. I trzeba pamiętać że jeśli brakuje jakiegoś narzędzia (np. doskwiera brak porządnego lustra) to na pewno ktoś już dopisał plugin - trzeba zajrzeć w sieć. Pozorna ubogość spowodowana jest również inną filozofią rysowania. Szczególnie jeśli chodzi o grupowanie elementów i komponenty (i rolę tych czynności), oraz struktura drzewiasta rysunku równolegle z warstwami. Jeśli się tego nie zrozumie ma się 20% wydajności... A jeśli nie zna się roli klawiszy Shift, Crtl, Alt jako modyfikatorów przy komendach i snapach... wydajność 0%
A nawiązując do tematu pierwotnego wątku. Jest do Sketchupa plugin do rysowania takich dachów jak w filmiku. Podaje się obrys dachu, przekrój krokwi, deski okapowej itp i generuje model.
Ale jak dla mnie mało przydatny dla realnych pomysłów kształtowania dachów.
PS.
Proponuję poszperać za dodatkami dodającymi komendy lustro, przytnij(sfazuj), offset... i paru innych - tego najbardziej brakuje osobom przyzwyczajonym do CADów
Prostota Sketchapa to jego największa siła..... |
_________________ =2P= |
|
|
|
 |
Zenon Wiertara
|
Wysłany: Sro Gru 29, 10 09:19
|
|
|
| Faktycznie program godny polecenia, przydało by się jeszcze kilka komend ale ogólnie jest dobrze. Masz może jakieś namiary na darmowe pluginy? |
|
|
|
 |
2P
|
|
|
|
 |
Zenon Wiertara
|
Wysłany: Sro Gru 29, 10 18:39
|
|
|
| Dzięki wielkie! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0,16 sekundy. Zapytań do SQL: 9 |
|
|