Forum użytkowników programów ZWCAD, KOMPAS-3D, Scan2CAD, PDF2CAD Strona Główna Forum użytkowników programów ZWCAD, KOMPAS-3D, Scan2CAD, PDF2CAD
Forum CAD.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z czcionkami
Autor Wiadomość
Elektron 

Wysłany: Pon Mar 16, 09 22:00   Problem z czcionkami

Witam

Testuje od pewnego czasu ZWCADA i mam takie pytanko..
- czy kazda czcionka shx uzywana w innych programach bedzie poprawnie wyswietlana i drukowana w ZWCAD.. mam problem z czcionka plfontwi.shx- jest czesto uzywana na mapach projektowych , w ACAD wszystko jest ok.. natomiast ZWCAD jej zupelnie nie uzywa,pomimo umieszczenia pliku plfontwi.shx w katalogu Fonts
Pozdrawiam

kruszynski

Wysłany: Wto Mar 17, 09 10:23   

Czy mógłby Pan wysłać nam tą czcionkę? Powinno wystarczyć skopiowanie czcionki do katalogu Fonts, ale jeśli nie działa, postaramy się sprawdzić przyczynę.

Elektron 

Wysłany: Wto Mar 17, 09 12:35   

Witam

Plik z czcionka w zalaczniku

Pozdrawiam

kruszynski

Wysłany: Wto Mar 17, 09 12:47   

A gdzie ten załącznik?

Elektron 

Wysłany: Wto Mar 17, 09 12:51   

a tak.. zalcznik niestety sie nie zalaczy, pliki shx chyba sie nie zalaczaja na tym forum..
ale moze tak sie uda..

Pozdrawiam

plfontwi.rar
Pobierz Plik ściągnięto 220 raz(y) 3,82 KB

kruszynski

Wysłany: Wto Mar 17, 09 12:59   

Już mam czcionke.
Jak w ZWCADzie stworzyłem sobie text i do to jego stylu tekstu wpisałem tą czcionkę, to zadziałało.
A czy Pan tą czcionkę kopiuje do katalogu Fonts ZWCADa? czy Windowsa? powinno być do ZWCADa.

Elektron 

Wysłany: Wto Mar 17, 09 21:15   

Witam

Oczywiscie ze wstawiam go do katalogu Fonts w ZWCAD, w zalaczniku zrzut ekranu z roznymi czcionkami, dla mnie 2 i ostatnia linijka to taka sama czcionka, oczywiscie pomijajac fakt braku polskich znakow..
Moze ma znaczenie ze jest to wersja testowa programu

Sprawdzilem to tez w wersji testowej Bricscada V9 - dziala bez zarzutu, podobnie jak w ACAD, sa polskie znaki i oczywiscie wyglad tej czcionki jest inny

Sam niewiem co o tym myslec..:)

Pozdrawiam

ekran1.jpg
Plik ściągnięto 181 raz(y) 131,29 KB

ekran.jpg
Plik ściągnięto 131 raz(y) 148,04 KB

miloo1981 

Wysłany: Sro Mar 18, 09 10:48   

Witam
Podepnę się do tematu,gdyż też mam kłopot z czcionkami w ZW ,gdy otwieram rysunki utworzone w AUTOcad i mam w nich czcionki z polskimi znakami Zw cad wyświetla mi jedynie ??? w miejscu polskich znaków.Kopiowałem czcionki z Autocada do Zw i niestety nie pomogło.
Drugi problem to taki że ZW rozwala teksty wielowierszowe utworzone w Autocadzie ,na screenach poniżej widać jak to wygląda
- AUTOCAD
-ZWCAD

dmatusz3
Site Admin

Wysłany: Sro Mar 18, 09 14:03   

miloo1981 napisał/a:
Witam
Podepnę się do tematu,gdyż też mam kłopot z czcionkami w ZW ,gdy otwieram rysunki utworzone w AUTOcad i mam w nich czcionki z polskimi znakami Zw cad wyświetla mi jedynie ??? w miejscu polskich znaków. [...]

Temat już był poruszany

http://forum.projektuje.n...ionkami-vt4.htm

Pozdrawiam

Ludwik 

Wysłany: Pon Wrz 21, 09 23:32   

Witam!

Testuję obecnie ZWCAD-a 2008i standard. W związku z tym mam pytanie. Czy można zmieniać współczynnik szerokości czcionki ta jak w AutoCAD-zie. Pytam bo gdy wczytam rysunki z AutoCAD-a do ZWCAD-a, to teksty w ramkach są przesunięte w prawo i wychodzą poza ramkę. Muszę nadmienić że AutoCAD-zie wpisywałem teksty z różnym współczynnikiem szerokości czcionki. Tak żeby mieściły się w ramkach.
Proszę o pomoc
i pozdrawiam.

alf

Wysłany: Wto Wrz 22, 09 09:32   

Ludwik napisał/a:
Witam!

Testuję obecnie ZWCAD-a 2008i standard. W związku z tym mam pytanie. Czy można zmieniać współczynnik szerokości czcionki ta jak w AutoCAD-zie. Pytam bo gdy wczytam rysunki z AutoCAD-a do ZWCAD-a, to teksty w ramkach są przesunięte w prawo i wychodzą poza ramkę. Muszę nadmienić że AutoCAD-zie wpisywałem teksty z różnym współczynnikiem szerokości czcionki. Tak żeby mieściły się w ramkach.
Proszę o pomoc
i pozdrawiam.

w v 2009i ten problem nie występuje. w texstyle ustawia sie wpsółcz dla danego stylu czcionki jak w autodesku. Najlepiej w przypadku konieczności zmieszzcenia tekstu mono w tabelce używać justyfikacji "fit" (nie wiem jak to brzmi w polskiej wersji, być może wpasuj, dopasuj albo podobnie), wtedy po przeedytowaniu tekstu samo dopasowuje się do danej szerokości, nie trzeba zmieniać współczynnika szerokości liter.

Pozdrawiam
:smile:

Ludwik 

Wysłany: Wto Wrz 22, 09 19:50   

Dziękuję za pomoc. Rzeczywiście w wersji 2009 nie ma tego problemu. Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam
Ludwik

Odpowiedz do tematu