|
Forum użytkowników programów ZWCAD, KOMPAS-3D, Scan2CAD, PDF2CAD
Forum CAD.
|
|
Problem ze wspórzedną "z" |
| Autor |
Wiadomość |
KBR
|
Wysłany: Sro Lis 18, 09 13:05 Problem ze wspórzedną "z"
|
|
|
Witam!
Na jednym z rysunków (chyba tylko jedynym) powstałym w AutoCad'zie u mojego zleceniodawcy mam problem ze współrzędną z. Nowo wstawiane obiekty czasem mają współrzędne różne od 0, chociaż ja operuje na płaszczyźnie. Funkcja _ZVALTO0 ustawia współrzędna z na 31,70 co można zrobić żeby wszystko było na 0? Nie działają funkcje np.: fit i chamfer ponieważ nie zgadzają się wsp. Z. |
|
|
|
 |
droem
|
Wysłany: Sro Lis 18, 09 14:03 Re: Problem ze wspórzedną "z"
|
|
|
| KBR napisał/a: | Witam!
Na jednym z rysunków (chyba tylko jedynym) powstałym w AutoCad'zie u mojego zleceniodawcy mam problem ze współrzędną z. Nowo wstawiane obiekty czasem mają współrzędne różne od 0, chociaż ja operuje na płaszczyźnie. Funkcja _ZVALTO0 ustawia współrzędna z na 31,70 co można zrobić żeby wszystko było na 0? Nie działają funkcje np.: fit i chamfer ponieważ nie zgadzają się wsp. Z. |
U mnie też to się zdarza. Radzę sobie tym, że zaznaczam wszystko i wybieram opcję z menu -->Narzędzia dodatkowe"--> Narzędzia--->Ustaw współrzędną Z=0
Zapewne są inne rozwiązania, ale "nie doczytałem" |
|
|
|
 |
droem
|
Wysłany: Sro Lis 18, 09 14:06
|
|
|
| Dodam, że funkcja _ZVALTO0 też zmienia mi rzędną Z na "0". |
|
|
|
 |
alf
|
Wysłany: Pią Lis 20, 09 13:51
|
|
|
flatten
działa w ten sposób że układa wszystko co zaznaczysz na zadanym poziomie (USC), chcesz 0 masz zero, chcesz -10 masz -10 |
|
|
|
 |
KBR
|
Wysłany: Pią Lis 20, 09 15:13
|
|
|
| Ok. ale gdzie się ustala ten parametr bo u mnie jest ustawiony na 31,7 |
|
|
|
 |
alf
|
Wysłany: Wto Lut 08, 11 15:35
|
|
|
| KBR napisał/a: | | Ok. ale gdzie się ustala ten parametr bo u mnie jest ustawiony na 31,7 |
odświeżam problem z rzędnymi "zetowymi"..
gdzie ustawia się parametr modelu który opowiada rzędnej "z". Tzn. Płaszczyzna modelu domyślnie ustawia się na rzędnej zerowej, co widać w dolnym lewym narożniku np:
załącznik z0.00.JPG. Tak że rysując kreskę od ptu A do punktu B bez snapowania do czegokolwiej, kreska będzie na rzędnej Z=0
na niektórych mam problem, tzn model ląduje nie na "0" tylko na innej rzędnej z, np jak tu:
załącznik z19.44.JPG. I tu rysując analogiczną kreskę, będziemy ją mięli na rzędnej takiej jak płaszczyzna modelu, w ty mwypadku 19.44
Czy jest gdzieś możliwość zdefiniowania parametru "z" modelu, tzn jak przestawić niezerową rzędna modelu na zerową... ktoś wie?
z19.44.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 350 raz(y) 22,95 KB |
z0.00.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 350 raz(y) 19,06 KB |
|
|
|
|
 |
gruzin
sanitarnik
Pomógł: 5 razy Dołączył: 16 Lip 2009 Posty: 232 Skąd: Białystok
|
|
|
|
 |
alf
|
Wysłany: Sro Lut 09, 11 12:22
|
|
|
dziękuje |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0,27 sekundy. Zapytań do SQL: 13 |
|
|