|
Forum użytkowników programów ZWCAD, KOMPAS-3D, Scan2CAD, PDF2CAD
Forum CAD.
|
|
szyk linear pattern i rosnąca frustracja:) |
| Autor |
Wiadomość |
bartos
|
Wysłany: Pon Wrz 07, 09 20:48 szyk linear pattern i rosnąca frustracja:)
|
|
|
Witam wszystkich na forum.
Mam do czynienia z programem Kompas-3D LT v10. Utworzyłem prosty model:
Wybrałem płaszczyznę XY, naszkicowałem kółeczko, po czym dodałem modyfikator extrude..
Utworzony obiekt chciałbym rozmnożyć na płaszczyźnie ZX...
Jak tego cudu dokonać?? Proszę o pomoc.
pozdrawiam
Bartek |
|
|
|
 |
dmatusz3
Site Admin
|
Wysłany: Pon Wrz 07, 09 23:05
|
|
|
Witam,
proszę zobaczyć na film.
Pozdrawiam
wzor_liniowy.avi
|
Pobierz Plik ściągnięto 149 raz(y) 4.45 MB |
|
|
|
|
 |
bartos
|
Wysłany: Wto Wrz 08, 09 20:16
|
|
|
Witam.
Dziękuję za odpowiedź
Ten filmik chyba jednak nie do końca wyjaśniał to o co pytałem, ale warto obejżeć chociażby po to aby czegoś nowego sie dowiedzieć;)
Zupełnie przypadkiem znalazlem rozwiązanie 'nurtującego' mnie problemu:)
Chodziło o to że nie wiedziałem jak ułożyć obiekt w szyku na płaszczyźnie innej niż tej na której był robiony szkic tego obiektu.
Okazało się, że wystarczy przy ustawianiu parametrów szyku kliknąć odpowiednią oś, wzdłóż której obiekty będą rozstawione:) proste aż boli.
Tutaj okazało się też, że obiekty nie mogą "wisieć w przestrzeni" i muszą się w jakikolwiek sposób łączyć ze sobą - nie uda się zrobić drabinki złożonej z samych szczebelków(bez pionowych belek trzymających szczebelki w ryzach;)).. chyba że jest jakiś parametr który pozwoli to obejść..? |
|
|
|
 |
dmatusz3
Site Admin
|
Wysłany: Sro Wrz 09, 09 09:32
|
|
|
Witam,
poszczególne powtórzenia szyku nie muszą się za sobą łączyć, ale tylko podczas pracy w złożeniach. Złożenia dostępne są jednak tylko w pełnej wersji programu KOMPAS-3D.
W złożeniach dostępne są tam takie same narzędzia do szyku, jak w modelowaniu.
Za pomocą parametrów możemy wyłączać poszczególne elementy szyku, jak również zwiększać odległości oraz liczbę powtórzeń.
Np. liczba szczebli może się automatycznie zwiększać i zmniejszać w zależności od długości drabiny.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
| | Strona wygenerowana w 0.18 sekundy. Zapytań do SQL: 12 |
|
|