Forum użytkowników programów ZWCAD, KOMPAS-3D, Scan2CAD, PDF2CAD Strona Główna Forum użytkowników programów ZWCAD, KOMPAS-3D, Scan2CAD, PDF2CAD
Forum CAD.

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyciąg - zestawienie atrybutów lisp
Autor Wiadomość
miku_73

Wysłany: Sro Gru 28, 11 20:49   Wyciąg - zestawienie atrybutów lisp

Witam

Mam pytanie odnośnie wyciągu - zestawienia atrybutów w ZWCAD.
W AutoCad gdy chciałem wyciągnąć atrybuty do excela mogłem stworzyć szablon, które bloki i poszczególne atrybuty mnie interesują i tylko te exportuję.
Czy jest jakiś lisp lub makro, aby móc przypisać na stałe tylko te elementy, które mnie interesują. Mam dużo bloków z różnymi atrybutami, których nie potrzebuję do zestawienia, chciałbym aby przy wyciąganiu atrybutów, zestawienie powstało automatycznie z potrzebnych atrybutów pomijając te, których nie potrzebuję
Z góry dziękuję za pomoc

kruszynski

Wysłany: Czw Gru 29, 11 10:15   

W samym ZWCADzie w obecnej wersji Nie ma możliwości stworzenia tego typu szablonów. Przekażemy Producentom ZWCADa sugestię opracowania takiej funkcjonalności. Być może uda się nam też stworzyć skrypt pozwalający na wczytanie takiego szablonu.

Jason 

Wysłany: Czw Gru 29, 11 13:33   Re: Wyciąg - zestawienie atrybutów lisp

miku_73 napisał/a:
Witam

Mam pytanie odnośnie wyciągu - zestawienia atrybutów w ZWCAD.
W AutoCad gdy chciałem wyciągnąć atrybuty do excela mogłem stworzyć szablon, które bloki i poszczególne atrybuty mnie interesują i tylko te exportuję.
Czy jest jakiś lisp lub makro, aby móc przypisać na stałe tylko te elementy, które mnie interesują. Mam dużo bloków z różnymi atrybutami, których nie potrzebuję do zestawienia, chciałbym aby przy wyciąganiu atrybutów, zestawienie powstało automatycznie z potrzebnych atrybutów pomijając te, których nie potrzebuję
Z góry dziękuję za pomoc

wrzuc jakis przyklad. opisz ktore bloki chcesz wyciagnac moze sie cos skrobnie w lispie.
j.

miku_73

Wysłany: Pią Gru 30, 11 00:32   

Dzięki za zainteresowanie się tematem. ZWCADA nie dawno kupiłem i próbuję się przesiąść z AC 2004. W załączeniu plik w którym są 2 bloki z atrybutami. Na schematach mam sporo różnych bloków z atrybutami wykonując zestawienia nie zawsze potrzebuję wszystkie dane z bloków. Fajnie byłoby zautomatyzować wyciąg atrybutów tylko potrzebnych. W AC można było stworzyć szablon i na podstawie jego wykonać zestawienie.

blok z atrybutami.dwg
Pobierz Plik ściągnięto 11 raz(y) 50,19 KB

Jason 

Wysłany: Nie Sty 01, 12 22:19   

miku_73 napisał/a:
Dzięki za zainteresowanie się tematem. ZWCADA nie dawno kupiłem i próbuję się przesiąść z AC 2004. W załączeniu plik w którym są 2 bloki z atrybutami. Na schematach mam sporo różnych bloków z atrybutami wykonując zestawienia nie zawsze potrzebuję wszystkie dane z bloków. Fajnie byłoby zautomatyzować wyciąg atrybutów tylko potrzebnych. W AC można było stworzyć szablon i na podstawie jego wykonać zestawienie.

sprobuj najpierw tego:
http://lee-mac.com/macatt.html
uzyj opcji "CURRENT DRAWING" bo zwcad nie przerabia rysunkow hurtowo (objectdbx)
j.

Odpowiedz do tematu