|
Zmiany w 2010 |
| Autor |
Wiadomość |
KBR
|
Wysłany: Sro Mar 17, 10 14:17 Zmiany w 2010
|
|
|
Witam!
Po używaniu przez tydzień 2010 wydaje mi się, że jest bardziej stabilny nie "wywalił" się ani razu.
Podoba mi się edytor tekstu wielowierszowego - może zacznę go stosować. Czy jest funkcja zamieniająca kilka tekstów jednowierszowych na wielowierszowy?
Edycja tekstu jednowierszowego wydaje się również ok. Widać od razu jak będzie tekst wyglądał po zmianie.
Czy w funkcji attdedit można ustawić tak jak było w 2009, że aktywny jest przycisk zastosuj lub ok. i po wprowadzeniu zmiany atrybutu okno się zamyka, a nie przechodzi do edycji następnego atrybutu? Być może steruje tym jakaś zmienna? |
|
|
|
 |
gruzin
sanitarnik
Pomógł: 5 razy Dołączył: 16 Lip 2009 Posty: 217 Skąd: Białystok
|
Wysłany: Sro Mar 17, 10 17:20
|
|
|
Kilka tekstów jednowierszowych na wielowierszowe zamienia się poprzez:
- Express - Tekst - Convert Text to Mtekst -
Nie zawsze wygląda to najładniej ale się da. |
_________________ www.instalacjesanitarne.com
www.harasimowicz.com |
|
|
|
 |
KBR
|
Wysłany: Czw Mar 18, 10 07:40
|
|
|
Dzięki!
Miałem co prawda problemy ze znalezieniem tej komendy, ale już sobie poradziłem polecenie nazywa się TXT2MTXT. Nie wiem gdzie się znajduje w menu |
|
|
|
 |
KBR
|
Wysłany: Czw Mar 25, 10 11:09
|
|
|
kolejny tydzień intensywnej pracy i ZWCAD nie wywalił się ani razu, a otwieram czasem kilkanaście rysunków! Jestem mile zaskoczony.
Czy da się coś zrobić z komendą attedit jak w pierwszym poście! |
|
|
|
 |
gruzin
sanitarnik
Pomógł: 5 razy Dołączył: 16 Lip 2009 Posty: 217 Skąd: Białystok
|
|
|
|
 |
KBR
|
Wysłany: Pią Mar 26, 10 12:15
|
|
|
W 2010 przestał prawidłowo działać lisp, który działa w 2009, a był pisany wiele lat temu dla autocada.
Wydaje mi się że nie działa takie polecenie
(setq strzemie1 (ssget "W" ptnstr11 ptnstrz4))
Zmieniłem w taki sposób żeby te polecenie nie było potrzebne ale ciekawe dlaczego to nie działa?
przy okazji jak napisać funkcję wykonywania w zależności od spełniania dwóch warunków
myślałem zę:
(if (> a b) and (> c b)
(progn
będzie ok., ale nie działa.
dawno nie programowałem w lispie, a autocad miał pomoc dla lispa. |
|
|
|
 |
kruszynski
|
Wysłany: Pią Mar 26, 10 13:02
|
|
|
żeby zdiagnozować co nie działa w Pana lisie, musielibyśmy mieć ten plik.
a warunek musiałby wyglądać:
(if(and(> a b)(> c d))(progn
czyli najpierw funkcja/warunek, później argumenty
A zwcad też ma pomoc dla lispa, jeszcze niedoskonałą, ale ma. Proszę sprawdzić w katalogu ZWCAD\Help |
|
|
|
 |
KBR
|
Wysłany: Pią Mar 26, 10 13:42
|
|
|
Plik mogę przesłać, ale jest on dość długi i chaotyczny więc nie wiem czy jest sens.
Lisp rysował przekrój belki żelbetowej z wyrzuceniem strzemionka.
Tym bardziej, że już sobie poradziłem w inny sposób.
Problem był przy wyrzucaniu strzemiona hak miał być skopiowany i razem z pionowym ramieniem obrócony o 60stopni. Program tego nie robił po za tym wszystko ok.
zbrbel.zip
|
Pobierz Plik ściągnięto 51 raz(y) 14.35 KB |
|
|
|
|
 |
Martin_S
konstruktor
|
Wysłany: Sob Mar 27, 10 02:12
|
|
|
Stosuje w pracy bardziej rozbudowaną formę podobnego lispu w nakładkach do zw-cada |
|
 |
KBR
|
Wysłany: Wto Kwi 13, 10 15:28
|
|
|
Dzisiaj pierwszy raz program się wywalił, ale wszystko jak należy zapisał. To ponad miesiąc używania bez awarii, moim zdaniem bardzo duży postęp.
Chciałby ponowić pytanie: czy w można a poleceniu _ attedit można wrócić do tego żeby po edycji atrybutu enter zamykał okno i kończył komendę. Tak było w 2009. |
|
|
|
 |
kruszynski
|
Wysłany: Sro Kwi 14, 10 10:27
|
|
|
| Co do zamykania attedit, to raczej nie ma takiej możliwości. Nie ma takiej zmiennej. Myślę że najprościej po zmianie wartości jest przejść klawiszem [Tab] tak, by aktywny był przycisk OK i wtedy wcisnąć enter. |
|
|
|
 |
KBR
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 10 10:42
|
|
|
Tak to robię, ale przy zmianie jednego atrybutu w wielu blokach nie jest to wygodne. W 2009 było ok.
w Autocadzie działo takie polecenie uruchomiane z menu: *^C^C-attedit;;;;;\;v;r;\;
W 2010 zrobiłem tak *^C^C-attedit;;;;;\T;R;\;-attedit;;;;;\T;R;\; jedno tylko nie działa jak w Autocadzie, ZWCAD czeka na zakończenie wskazywania atrybutów. W Autocadzie po wskazaniu jednego atrybutu od razu wchodziło się w jego edycję. Można coś z tym zrobić? |
|
|
|
 |
KBR
|
Wysłany: Czw Kwi 15, 10 23:35
|
|
|
Jednak nie działa to tak jak bym chciał.
To znaczy jeżeli blok jest z jednym atrybutem to wszystko ok. Jeżeli jest więcej atrybutów w bloku to program nie uwzględnia wskazania i próbuje zmienić pierwszy atrybut w bloku.
napisałem nawet procedurę żeby wskazywać pojedynczo atrybuty
;EDYCJA POJEDYNCZEGO ATRYBUTU
(defun c:att ( / )
(prompt "\nWskaż atrybut do edycji :")
(setq ATRYBUT (ssget ":S"))
(setq zmiana (GETSTRING (strcat "\n wartość po zmianie - " )))
(command "ATTEDIT" "" "" "" "" ATRYBUT "" "T" "R" zmiana "Q" )
)
Ale również nie zmienia tego atrybutu który został wskazany tylko pierwszy w bloku.
I jeszcze jedno nie mogłem sobie poradzić, żeby napisać tak żeby wprowadzać zmienioną wartość w trakcie komendy zamiast lini (setq zmiana ... (myślałem że w command zamiast 'zmiana' 'pause' powinno byc ok. ale nie jest) |
|
|
|
 |
|
|